“Türkiye demir-çelik sektöründeki konumumuzu, geleceğe güçlü adımlarla taşımamızda bize eşlik eden tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz.”
Türkiye'nin ilk ve tek demir cevheri peletleme tesisine sahip Erdemir Maden, kuruluşunun 83. yılını kutluyor. Bugün, yıllık 1,5 milyon ton pelet üretim kapasitesine sahip olan Erdemir Maden, Türkiye demir cevheri üretiminin yüzde 35’ini gerçekleştiriyor ve ülkemizin demir cevheri ihtiyacının yüzde 13’ünü tek başına karşılıyor. 1938 yılında Sivas Divriği’de temelleri atılan şirket, bulunduğu bölgeye ekonomik ve sosyal katkılarının yanı sıra yatırım faaliyetlerine de hız kesmeden devam ediyor.
Bu yıl kuruluşunun 83. yılını kutlayan Erdemir Maden, 19 Mayıs 1938 tarihinde Divriği’de ilk demirin çıkarılmasıyla yolculuğuna başladı. Bugün, Türkiye’nin ilk ve tek demir cevheri peletleme tesisine sahip olan Erdemir Maden, ülkemizin demir cevheri üretiminin yüzde 35’ini gerçekleştiriyor ve Türkiye’nin demir cevheri ihtiyacının yüzde 13’ünü tek başına karşılıyor. Sivas Divriği’de bulunan konsantrasyon ve pelet tesislerinin yanı sıra 9 adet demir, 1 adet kömür ve 1 adet manganez sahası olmak üzere toplam 11 maden sahasına sahip olan Erdemir Maden, Türkiye’nin en büyük demir madeni sahibi ve üreticisi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. OYAK’ın Maden Metalürji Şirketlerine katıldığı günden bu yana daha da güçlenen ve dinamik bir yapıya kavuşan şirket, Türkiye’nin geleceğinin inşasında önemli bir rol üstleniyor.
Verimlilik odağıyla çalışmalarını sürdüren Erdemir Maden, Malatya’nın Hekimhan ilçesinin Hasançelebi Mahallesi'nde bulunan demir cevherini zenginleştirmek ve pelet haline getirmek amacıyla yürütülen ‘Anadolu Peletleme Projesi’ için çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Erdemir Maden’in Divriği ve Bingöl sahalarında, sondaj çalışmaları da sürüyor.
Zonguldak Alacaağzı’nda Kömür Zenginleştirme Tesisi kurulması planlanıyor.
Erdemir Maden, Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi’nin Alacaağzı mevkisinde yeraltından çıkarılan kömürlerin sanayi ve diğer amaçlı kullanımlarında istenilen kalite standartlarını sağlayarak pazara sunulabilmesi için yılda 675 bin ton kapasiteli Lavvar Tesisi kurmayı planlıyor. Lavvar Tesisi’nde Kömür Stok alanı, Şlam ve Şist Depolama alanı kurulması, ayrıca tesiste bulunan yeraltı işletme sahasından çıkarılan tüvenan kömürlerin nitelik ve nicelik olarak zenginleştirilmesi hedefleniyor. Zenginleştirilen kömürlerin öncelikli olarak demir-çelik sanayi olmak üzere döküm, çimento gibi sektörlerde ve enerji üretiminde de kullanılması amaçlanıyor.
Seyir Terası Projesi için çalışmalar devam ediyor.
Erdemir Maden, tesislerinin bulunduğu Sivas Divriği ve Malatya Hekimhan bölgelerinde topluma katkı faaliyetlerine de 83 yıldır devam ediyor. Erdemir Maden, Bu yıl UNESCO miras listesinde de yer alan Ulucami Mahallesi sınırları içerisindeki Cam Seyir Terası ve Mesire Alanı yapımı projesine destek vermeye devam ediyor. Sivas Valiliği ve Divriği Kaymakamlığı ile ortak olarak yürütülen projenin hem ilçe ekonomisine hem de ilçe turizmine büyük katkı sağlaması bekleniyor.
TEŞEKKÜRLER: “Türkiye’nin yerli ve milli üretimine katkı sağlamanın, bu eşsiz ülkeye hizmet etmenin, Erdemir Madenli olmanın ve OYAK Grup Şirketleri bünyesinde bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye demir-çelik sektöründeki konumumuzu, geleceğe güçlü adımlarla taşımamızda bize eşlik eden tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz.”


